Jagdev Raj & Sons Jewellers

Our Shop:
London,
Central Ave 15/2
Support Hotline:
+1 (123) 456 78 90
Call me back
healthblog

Jin je počasna, pasivna energija, medtem ko je jang bolj aktiven

Jin je počasna, pasivna energija, medtem ko je jang bolj aktiven

Vinyasa joga

Vinyasa joga je osredotočena na tekoče gibe, ki sovpadajo z dihom. Glavni poudarek na vajah za aktivacijo in krepitev jedra lahko pomaga pri podpiranju drže.

Ta vrsta joge lahko pomaga izboljšati moč, prožnost in ravnotežje.

Kundalini joga

Kundalini joga je kombinacija dinamičnega gibanja, dihanja in meditacije. Ta vrsta vadbe joge poudarja vaje za krepitev trebuha in hrbta, ki so pomembne za optimalno držo.

Ta vrsta vadbe joge lahko pomaga izboljšati prožnost in poravnavo telesa.

Na splošno ni znanstvenih dokazov, ki bi kazali, da joga lahko poveča vašo višino. Vendar pa je joga lahko odličen način za izboljšanje moči, prožnosti in poravnave; to lahko daje iluzijo, da ste višji. Joga lahko nudi tudi pozitivne učinke na dobro počutje, potencialno zmanjšanje stresa, tesnobe in napetosti v telesu. Joga zagotavlja povezavo med umom in telesom ter vam pomaga, da ste bolj usklajeni s svojim telesom in njegovimi potrebami. Tudi zavedanje telesa je zelo pomembno za samopopravljanje telesne drže. Čeprav ima joga lahko veliko pozitivnih koristi za telesno in duševno počutje, ni nadomestilo za druge oblike medicinskega posega ali zdravljenja.

Akupresura je tehnika, ki se v tradicionalni kitajski medicini (TKM) izvaja že tisočletja. Zdaj se je prebila po vsem svetu kot zdravilna tehnika za lajšanje bolečin, med drugim. Podobna je akupunkturi; uporablja iste točke, kamor bi vstavili akupunkturno iglo, vendar namesto tega s prsti ali palcem nežno pritiskate na točko približno 1 minuto.

Ključni zaključki:

 • Akupresura je masaži podobna tehnika, ki izhaja iz tradicionalne kitajske medicine in uporablja iste točke kot akupunktura.
 • Izvaja se z nežnim pritiskom na točko od 30 sekund do ene minute.
 • Čeprav so bile izvedene omejene študije, lahko lajša bolečine in pomirja živčni sistem.

Akupresurne točke potekajo vzdolž istih meridianov na telesu kot akupunktura, vendar njihovega obstoja znanost ne more dokazati. Meridiani so bistvene "črte energijskih kanalov", po katerih qi (izgovorjeno chee) prosto teče. Ko se energija blokira vzdolž določenega meridiana, se lahko pojavi bolečina ali bolezen. Akupresura nežno pomaga energiji, da ponovno steče, s pritiskom na točke, kjer je energija morda obstala.

Akupresura je odlična metoda za ljudi, ki morda ne morejo prejemati akupunkture iz zdravstvenih razlogov ali ne marajo igel, ki se uporabljajo pri akupunkturi. Nekatere znanstvene študije so dokazale, da lahko akupresura lajša bolečine v mišičnem tkivu , omogoča sprostitev, spodbuja prekrvavitev in pomirja živčni sistem.

Meridiani – kaj so?

V telesu je 10 meridianskih poti, ki so v korelaciji z različnimi organi ali funkcijami, in dva dodatna meridiana. TKM temelji na teoriji jin/jang, tako da je vsak meridian jin ali jang. Teorija Yin/Yang je načelo TCM za ustvarjanje ravnovesja ali harmonije v telesu.

Jin je počasna, pasivna energija, medtem ko je jang bolj aktiven. Torej za vsak meridian, ki temelji na jin organu, obstaja ustrezen meridian, ki temelji na jangu, ki ga uravnoteži. Poznavanje funkcij meridianov je bistveno za vsakogar, ki se ukvarja z akupresuro.

Kako delujejo meridiani

Obstaja 6 meridianov spodnjega dela telesa, ki so bolj jin narave in obsegajo več predelov nog, in 6 meridianov zgornjega dela telesa, ki so jang in uporabljajo prsni koš, roke in glavo.

Evo, kako delujejo:

 • Meridiani jeter in žolčnika. Meridian jeter teče znotraj noge in uravnava čustva, kot sta sreča ali jeza, kar predstavlja yin vidik. Meridian žolčnika poteka zunaj noge in uravnava potrpežljivost in sprejemanje odločitev ter lahko povzroči glavobole, če ni v ravnovesju. Je jang.
 • Meridiani ledvic in sečnega mehurja (UB). Meridian ledvic spet poteka vzdolž notranje strani stegna in uravnava čustva, kot so tesnoba ali težave z urinskimi organi. Ko je uravnotežen, omogoča pretok ustvarjalnosti. V naravi je jin. Meridian UB poteka vzdolž zadnje strani telesa in lahko prispeva tudi k težavam z uriniranjem. Je jang.
 • Meridiani vranice in želodca. Vranični meridian spet teče skozi notranjo stran stegna in uravnava našo samozavest. Je jin. Želodčni meridian poteka po sprednji strani telesa in uravnava prebavne motnje. Je jang.
 • Meridiani srca in tankega črevesa. Meridian srca poteka vzdolž prsi in rok. Uravnava dihalne motnje, pa tudi čustva. Je jin. Meridian tankega črevesa poteka vzdolž roke v vrat. Upravlja težave z vratom in grlom, pa tudi žalost in žalost. Je jang.
 • Meridiani pljuč in debelega črevesa. Pljučni meridian se začne v trebuhu in gre skozi pljuča navzgor v roke. Neravnovesja se lahko kažejo kot depresija, po naravi pa je jin. Meridian debelega črevesa poteka vzdolž krakov navzdol v debelo črevo. Uravnava našo lastno vrednost in je po naravi jang.
 • Osrčnik in meridiani san jiao. Osrčnik je majhna vrečka okoli srca in se v zahodni medicini ne obravnava kot organ. Začne se na sredini prsnega koša in se pomika navzdol po rokah. Njegovo neravnovesje lahko povzroči slabo cirkulacijo. V naravi je jin. San jiao, znan tudi kot trojni gorilnik, je po naravi jang in vsebuje tri poti. Omogoča transport tekočin po telesu.
 • Guvernersko plovilo in plovilo za spočetje. Krmilna posoda poteka v ravni črti vzdolž zadnje strani telesa in je po naravi yang. Posoda za spočetje poteka vzdolž sprednjega telesa v ravni črti in je po naravi jin.

Kar je super pri akupresuri, je, da jo lahko izvajate na sebi, čeprav obstajajo certifikacijski tečaji in je vključena v številna usposabljanja TCM in akupunkture. Ko vadite na sebi, ne pozabite zadrževati nežnega pritiska od 30 sekund do 1 minute. Če imate bolečino ali omotico, prenehajte. Preden poskusite kar koli novega, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Koristne akupresurne točke, ki jih morate poznati

Akupresura se lahko uporablja za izboljšanje splošnega zdravja.

Akupresura za spanje

Obstajajo posebne točke za tiste, ki trpijo zaradi nespečnosti. Tukaj je nekaj koristnih akupresurnih točk:

 • KD1. Nahaja se v središču spodnjega dela metatarzalne površine stopala.
 • SP6. Nahaja se 3 prste nad notranjo kostjo gležnja na notranji strani noge.
 • PC6. Nahaja se 3 prste od zapestja na notranji strani roke.
 • HT7. Nahaja se na strani mezinca na zapestju.
 • Yin Tang. Nahaja se med obrvmi.

Akupresura za stres

Stres in tesnoba sta pogosta v vsakdanjem življenju. Tukaj je nekaj preprostih točk, ki jih lahko upravljate sami:

 • Yin Tang. Nahaja se med obrvmi.
 • Posoda za spočetje 17. Nahaja se na sredini prsnega koša v liniji z bradavicami na prsnici.
 • GV20. Nahaja se v središču glave.

Akupresura za astmo

Akupresura lahko pomaga tudi zmanjšati dihalne težave, kot je astma, čeprav je bilo opravljenih le malo raziskav. Tukaj je nekaj akupresurnih točk za zdravljenje astme:

 • LU1. Nahaja se na zunanjih straneh prsnega koša tik pred mestom, kjer se povezuje kost roke.
 • Ding Chuan. Nahaja se na zadnji strani vratu pri 7. vratnem vretencu.

Akupresura je varna in enostavna metoda ne samo za samozdravljenje bolečin in bolezni; lahko se uporablja tudi v povezavi z drugimi terapijami in zahodno medicino. V 21. stoletju ni nenavadno najti veliko ljudi, ki združujejo vzhodna in zahodna medicinska zdravljenja, da bi dosegli svoje optimalno dobro počutje ali obvladali zdravstveno stanje.

Medicinska joga je bila oglaševana kot neverjeten način za zmanjšanje stresa na telesu, preprečevanje in morebitno zdravljenje fizičnih bolezni ter neravnovesij v čustvenem sistemu. Toda kaj je to in kako vam lahko pomaga?

Ključni zaključki:

 • Medicinska joga je holističen in visoko individualiziran program zdravljenja, ki vključuje ključne jogijske elemente položajev, dihanja in tehnik čuječnosti.
 • Dokazano je, da lajša simptome depresije in tesnobe ter znižuje visok krvni tlak.
 • Medicinsko joga terapijo predpiše usposobljen zdravnik.
 • Uporablja se lahko skupaj s konvencionalnimi zdravili in psihoterapijo.

Kaj je medicinska joga?

Terapija z medicinsko jogo je uporaba jogijskih načel za preprečevanje in potencialno zdravljenje različnih zdravstvenih stanj. Na splošno vadba ni tako fizično dinamična kot običajni tečaji joge in vključuje nabor dodatnih elementov.

Poleg fizičnih elementov klasične vadbe položaja joge Medi joga vključuje tehnike dihanja, meditacijo, pozornost in samorefleksijo, da doseže največjo možno korist za pacienta.

Tretma je namenjen ustvarjanju lahkotnosti v duševnem in fizičnem stanju telesa v kombinaciji z občutkom duhovnega blagostanja. Izvaja se lahko sede, stoje in celo leže.

Pri katerih stanjih lahko pomaga medicinska joga?

Dokazano je, da splošna vadba joge izboljša gibljivost, prožnost in moč. Uporaba in oblikovanje Medi Yoga programa nege lahko pomaga pri lajšanju simptomov:

 • Depresija
 • Anksioznost
 • Bolezni, povezane s stresom
 • Visok krvni pritisk
 • Splošne bolečine
 • Stanja kronične bolečine, kot je bolečina v spodnjem delu hrbta
 • Težave z dihanjem
 • Prebavne motnje, ki jih stres poslabša, kot je sindrom razdražljivega črevesja

To nikakor ni izčrpen seznam. Vseeno pa do neke mere opisuje široko paleto vprašanj, ki bi jim Medi joga lahko koristila.

Kdo izvaja terapijo medicinske joge?

Zdravniki s posebnim usposabljanjem Medi Yoga bodo oblikovali program oskrbe, ki je zelo individualiziran in temelji na posebnih potrebah posameznika. Ideja je ustvariti režim, ki je celosten in upošteva um, telo in duha.

Zdravnik, ki predpiše zdravilo, se bo poglobil tudi v družinsko življenje osebe, mreže podpore, delovne okoliščine in njeno kulturo. Holistični pristop velja za koristnega, saj obravnava več elementov v življenju pacientov – oblikuje sisteme, ki zmanjšujejo stresorje in spodbujajo podporo v okolju.

Contents